Λίγα λόγια για τις πρώτες ύλες: Βούτυρα ( updated )

Σίγουρα όταν διαβάζετε τα υλικά που χρησιμοποιούμε στα σαπούνια και τα καλλυντικά που βρίσκονται πιο πάνω σας κάνουν να αναρωτιέστε : "τι στο καλό είναι το βούτυρο καριτέ;" ή "όταν λέμε καστορέλαιο, τι εννοούμε;" ή ακόμα, "τι είναι το NaOH;" ;

Είναι απολύτως δικαιολογημένες αυτές οι ερωτήσεις. Τις ίδιες κάναμε κι εμείς κάποτε. Για να λύσουμε λοιπόν και τις δικές σας απορίες, παραθέτουμε πιο κάτω μια λίστα με τα κυριότερα βούτυρα, έλαια και λοιπά υλικά που χρησιμοποιούμε, αναφέροντας την προέλευση τους, τις ιδιαιτερότητες αλλά και τις ιδιότητες που χαρακτηρίζουν το καθένα ξεχωριστά.

Ξεκινάμε λοιπόν:

Βούτυρα :

1. Βούτυρο κακάο

Λατινική ονομασία : Theobroma cacao - Αγγλική ονομασία : Cocoa butter

Παράγεται από τους καρπούς του κακαόδεντρου.

Πλούσιο σε βιταμίνη Ε και ιχνοστοιχεία τα οποία το καθιστούν αντιοξειδωτικό παράγοντα. Ιδανικό για ξηρές και ταλαιπωρημένες επιδερμίδες χάρη στην ενυδατική του δράση. Συγκρατεί την φυσική υγρασία του δέρματος, καθώς σχηματίζει μια προστατευτική ασπίδα ανάμεσα στην ευαίσθητη επιδερμίδα και τις εξωτερικές αντίξοες συνθήκες.

Στα προιόντα μας, θα το συναντήσετε, μεταξύ άλλων και στο "βάλσαμο για χείλη".

 

2.Βούτυρο καριτέ

Λατινική ονομασία : Butyrosperum parkii - Αγγλική ονομασία : Shea butter

Εξάγεται από τους καρπούς του αφρικανικού δέντρου Vitellaria paradoxa ή αλλιώς δέντρο καριτέ (karite).

Στην Αφρική το χρησιμοποιούν για την προστασία κι ενυδάτωση του δέρματος και των μαλλιών κατά την διάρκεια της ξηρασίας. Πλούσιο, ενυδατικό και θρεπτικό ιδιαίτερα για ξηρά κι ευαίσθητα μαλλιά και δέρμα καθώς περιέχει πληθώρα λιπαρών οξέων και βιταμίνες Α και Ε.

Το χρησιμοποιούμε, μεταξύ άλλων, στο "σαπούνι μαλλιών με βούτυρο καρειτέ" για ξηρά και ταλαιπωρημένα μαλλιά.

 

πηγές : https://oliviart-gr.blogspot.gr/search/label/%CE%92%CE%BF%CF%8D%CF%84%CF%85%CF%81%CE%B1#axzz3Q8faiZtm , https://greennaturalbeauty.blogspot.gr/2013/10/blog-post_10.html , https://aromaweb.com/vegetableoils/sheabutter.asp , https://aromaweb.com/vegetableoils/cocoabutter.asp