Αιθέρια έλαια στα σαπούνια κι όχι μόνο.....

Αιθέρια έλαια (μέρος Α')

Τα αιθέρια έλαια χρησιμοποιούνται από τον άνθρωπο πολλές χιλιάδες χρόνια πριν. Στη Βίβλο υπάρχουν αναφορές για την χρήση φυτών και ελαίων για θεραπευτικούς ή θρησκευτικούς λόγους.Οι Αιγύπτιοι τα χρησιμοποιούσαν ευρέως για δημιουργία καλλυντικών κι όχι μόνο.Στην Κίνα ήταν γνωστά ακόμα πιο πριν. Αργότερα η χρήση τους πέρασε στους Έλληνες και τους Ρωμαίους , οι οποίοι με την σειρά τους έφεραν την ιδέα και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Το Μεσαίωνα αποτελούσαν βασικά σκευάσματα για την θεραπεία διαφόρων καταστάσεων και παθήσεων.

Περιέχονται στα διάφορα μέρη φυτών ( φύλλα, άνθη, ρίζα, καρπός, κουκούτσι ή φλοιός ). Η παραγωγή τους γίνεται με πίεση, έκθλιψη ή απόσταξη με ατμούς.Το άρωμα τους διεγείρει τις οσφρητικές νευρικές απολήξεις μεταφέροντας αντίστοιχα ερεθίσματα στον εγκέφαλο. Σε αυτή τη βάση αναπτύχθηκαν οι αρχές της αρωματοθεραπείας.

Εμείς τα χρησιμοποιούμε σε όλα μας τα προιόντα όχι μόνο για το υπέροχο αρωματικό τους αποτέλεσμα αλλά και για την θεραπευτική τους δράση.

Παρακάτω σας παραθέτουμε μια λίστα με τα χαρακτηριστικά των αιθερίων ελαίων που χρησιμοποιούμε. Απολαύστε τα....

 

πηγές : https://oliviart-gr.blogspot.gr/2013/01/blog-post_2049.html#axzz3Q8faiZtm , https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%B9%CE%B8%CE%AD%CF%81%CE%B9%CE%BF_%CE%AD%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CE%BF , https://oliviart-gr.blogspot.gr/2012/10/blog-post_27.html#axzz3Q8faiZtm

 

 

1. Βανίλια 

Λατινική ονομασία : Vanilla Planifolia - Αγγλική ονομασία : Vanilla

Παράγεται από την εκχύλιση των ανθών σε ελαιορητίνες. Βοηθά στην αντιμετώπιση της νευρικότητας , στις αυπνίες, το στρες, την ένταση και την κατάθλιψη. Αισθησιακό, αφροδισιακό, γλυκό με χαρακτηριστικά αναγνωρίσιμο άρωμα.

Θα το βρείτε στην "ενυδατική κρέμα σώματος" .

 

 

 

 

2. Γεράνι Αιγύπτου 

Λατινική ονομασία : Pelargonium graveolens - Αγγλική ονομασία : Geranium Egypt

Παράγεται από την απόσταξη των ανθών και των φύλλων , του φυτού αρμπαρόριζα, σε ατμό. Είναι αντιβακτηριακό, μυκητοκτόνο, αναλγητικό, αντιφλεγμονώδες, τονωτικό και στυπτικό για την επιδερμίδα. Ιδανικό για τις ξηρές επιδερμίδες, καταπολεμά τις ευρυαγγείες, την ακμή και τους μύκητες του δέρματος αλλά και τους γυναικολογικούς.

Θα το συναντήσετε σε μεγάλη γκάμα προιόντων μας όπως : " αντιρυτιδικό λάδι ματιών "

                                                                                      " ενυδατική κρέμα προσώπου με αλόη για κανονικές - επιδερμίδες "

                                                                                      " σαπούνι σώματος με τριανταφυλλέλαιο και ροδοπέταλα " και πολλά άλλα....

 

 

 

3. Γκρειπφρουτ

Λατινική ονομασία :  Citrus racemosa - Αγγλική ονομασία : Grapefruit pink

Εξάγεται από τις φλούδες του καρπού γκρέιπφρουτ με την ψυχρή έκθλιψη. Τονώνει το νευρικό σύστημα, βοηθά στην επούλωση δερματικών παθήσεων χάρη στην στυπτική του δράση , χαλαρώνει την μυική κούραση , βοηθά στην αποφυγή της τριχόπτωσης και είναι ιδανικό για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Αποφεύγουμε να το χρησιμοποιούμε σε προιόντα προσώπου γιατί παρουσιάζει φωτοευαισθησία.

Θα το βρείτε στα εξής : " σαπούνι με βαλσαμόλαδο και φύλλα μολόχας "

                                  " ενυδατικό λάδι σώματος "  και άλλα....

 

 

4. Δάφνη

Λατινκή ονομασία : Laurus nobilis - Αγγλική ονομασία : Bay laurel

Παράγεται από την απόσταξη σε ατμό των φύλλων της γνωιστής μας δάφνης ή αλλιώς βάγιας. Ιδανικό για λιπαρές επιδερμίδες , ενδυναμώνει την τριχοφυία των μαλλιών , είναι αντιμικροβιακό και επιταχύνει την ωρίμανση στα σπυράκια .

Είναι το βασικό συστατικό στο : " σαπούνι μαλλιών με βούτυρο καριτέ "

                                       και  " ενυδατική κρέμα προσώπου με αλόη για λιπαρές επιδερμίδες "

 

 

 

5. Δυόσμος

Λατινική ονομασία : Mentha spicata - Αγγλική ονομασία : Spearmint

Αποστάζονται τα υπέργεια μέρη του με ατμό. Ο γνωστός σε όλους μας δυόσμος για το υπέροχο άρωμα του δεν νοστιμίζει μόνο τα φαγητά μας αλλά επίσης είναι αντιφλεγμονώδες, επουλωτικό και τονωτικό.

Θα το συναντήσετε στο : " σαπούνι μαλλιών με δάφνη και δεντρολίβανο "

                            και   " στοματικό διάλυμα με άρωμα δυόσμου "